16.1.17

Navetan puhdistuksesta ja valkaisusta.

Etelä-Saimaa 100, 1.9.1928

Karjan puhtaus ja eritoten karjantuotteiden laatu edellyttävät täydellistä puhtautta ja kaikinpuolista siisteyttä navetassa. Karjan terveyden ja hyvinvoinninkin vuoksi on n.s. navettahygieniaan syytä kiinnittää enemmän huomiota kuin mitä tavallisesti tehdään. Useat tarttuvat taudit, kuten esim. tuberkuloosi, luomatauti, vasikkavatsuri ja m.m. vakavat ja kiusalliset sairaudet säilyvät karjoissamme ehkä hyvinkin kauan usein juuri siksi, että laiminlyömme jatkuvasti navettamme perusteellisen taudinaineksia tuhoavan puhdistuksen. Tämän työn aiheuttamat kustannukset ovat useimmiten - varsinkin kun työtä varten valitaan sopivin aika - mitättömän vaatimattomat niihin monenlaisiin tappioihin ja menoihin nähden, jotka sen laiminlyömisestä vuodenmittaan voivat koitua. Asianlaita lieneekin niin, että työ usein jää juuri siksi suorittamalta, koska se vaatii suhteellisesti pienet kustannukset, mikä viimemainittu seikka helposti johtaa sen merkityksen väärään arviointiin.

Kesäkausi on tällaiselle navetan "suursiivoukselle" tietenkin isopivin aika. Karjan ollessa laitumella ja navettaväen ollessa vapaa monista talvella paljon aikaa vievistä askarteluista on sillä, sadesään sattuessa muullakin väellä sopiva tilaisuus omin voimin suorittaa suursiivous ja valkaisu. Suurissa navetoissa täytyy kyllä muutakin apuväkeä tähän käyttää, mutta ei sitä varten tarvitse silti erikoisia "maalareita" muualta hakea. Työn suoritus on usein "järjestelykysymys" ja tulee se suoritetuksi sikäli, mikäli talon isäntä, työnjohtaja tai karjanhoitoja ovat asiaan innostuneita. Jos ei kukaan asiasta välitä, kytketään lehmät tietysti syksyn tullen samaan, viimetalviseen likaseen, pölyseen, tahraseinäiseen ja kirjavakatteiseen navettaan. Näin tehdään hyvin usein ja sitten ihmetellään meijerin muistutuksia huonosta maidosta tai valitetaan yhä esiintyviä tuberkuloosireaktioita tai sitä, että luomataudista ei vaan päästä ja että vasikat eivät ota viihtyäkseen.

Kesä ja sopivin siivous- ja valkaisuaika alkaa nyt jo kyllä olla ohitse, mutta työt ovat vieläkin suoritettavissa ja ne voidaan vieläkin aivan täydellisesti toimittaa. Kiireesti vain hommiin ja kun ainakin osa karjasta on ulkosalla, on navetassa sopiva tila vielä tällä yhdennellätoistakin hetkellä korjata laiminlyönti.

Suursiivouksessa on navetan perusteellinen puhdistus ja pesu ensi työ. Kaikki lika ja lanta irroitetaan lattiasta, seinistä, vasikkakarsinoista ja navetan muista puuosista. Välikatto ja nurkat sekä muut lokerot puhdistetaan pölystä ja muusta liasta, samoin puhdistetaan ikkunat ja ovet. Vanha kalkitus poistetaan, mikäli se irtaantuu. Kun varsinainen lika on poissa, pestään lattia, pöydät, seinien alaosat ynnä kaikki navetan rauta- ja puuosat sekä vasikkakarsinat kuumalla lipeävedellä (lipeäkivestä tai tuhkasta valmistetulla). Tämän jälkeen toimitetaan varsinainen taudinaineiden hävitys (desinfisointi) esim. n. 2 pros. lysooliliuoksella, jolla navetta kokonaisuudessaan pestään. Vaikeamman taudin esiintyessä puhdistetaan lysooliliuoksella ruiskun avulla välikatto ja seinät kokonaisuudessaan sekä vielä luhtikin. Tavallisessa puhdistuksessa on halvempaa käyttää kloorikalkkia, josta liuos valmistetaan siten, että 1 kg. kloorikalkkia sekoitetaan 10 litraan vettä ja tämä liuos siivilöidään, esim. säkin lävitse n. 40 litraan kuumaa vettä, jolla puhdistus sitten toimitetaan esim. harjan avulla.

Kun navetta on näin puhdistettu, valkaistaan se. Kalkkivalkaisu voidaan suorittaa useammalla tavalla. Selostamme tässä erään menetelmän.

N. 15 hl. sammuttamatonta kalkkia pannaan esim. keskeltä poikkisahattuun tynnyriin ja kaadetaan sen päälle vettä niin paljon, että kalkki peittyy. Jollakin seipäällä sekoitetaan sitten seosta pohjaa myöten ja kun kalkki alkaa sammua lisätään siihen sekoittaen vettä siksi, että saadaan ohut puuromainen seos. Kun kalkki näin on sammunut, lisätään siihen n. 4 1. suolaa, josta seos käy sitkeämmäksi ja on siihen edelleen lisättävä vettä, kunnes se muuttuu juoksevaksi velliksi, jota voidaan siveltimellä sivellä. Jotta maali tarttuisi paremmin kiinni, lisätään siihen - juuri ennenkuin sillä ryhdytään valkaisemaan - runsas kourallinen sementtiä kutakin 15 litraa kalkkimaalia kohti.  Jotta maali tulisi myös häikäisevän valkoiseksi, lisätään kutakin 15 litraa kohti n. 1 teelusikallinen ultramariinia. Sementti ja ultramariini ovat hyvin sekoitettavat kalkkimaaliin, jotta maali ei tulisi kirjavaa. Kalkin tehoa voidaan tuntuvasti lisätä, jos siihen liuotetaan kuparivihtrilliä sen verran, jolla kalkkimaaliin tulee heikko sininen vivahdus. Tällöin ei pidä käyttää ultramariinia. Yleensä olisi kalkkimaalia valmistettava vain sen verran, kuin lähipäivien kuluessa tarvitaan käyttää.

Käytännöllisyyden vuoksi olisi myös sopivaa - eritoten jos navetan seinänvieruskäytävät ovat kapeita ja helposti  tahriutuvia - sivellä seimen alapuolet n. metrin korkeudelta, kaikkimaalilla, johon on sekoitettu hieman kimröökiä, jolloin seinän alaosa tulee sinisen harmaaksi, jossa lika ei niin helposti näy.

Navetan puuosat ja erittäinkin vasikkakarsinat, on paras lopuksi sivellä karbolineumitervaila, johon on sekoiteltu hieman lamppuöljyä. Valkaistava olisi paitsi seiniä myös välikatto ja mahdollisesti pylväät.

-  Karjatalous.
Karjamies.

Ei kommentteja :