17.3.13

Kysymyksiä ja vastauksia (punaset värisävyt bromihopeakuville).

Nyblinin tietolipas - tiedonantoja Suomen valokuvaus-kaupasta 3 / 1908


Helmikuun-vihossa v. 1906 löytyy seuraava resepti punasten värisävyjen saamiseksi bromihopeakuville:
I
100 sm3 vettä,
0,5 gr kuparisulfaattia,
0,5 " hiilihapp. ammoniakkia.

II
120 sm3 vettä,
12 gr punasta verisuolaa

Kun sekoitin liuokset, niin muodostui sakkaa. Onko se siivilöittävä pois?

Valotetun kuvan panin suoraa päätä huuhteeseen, saamatta minkäänlaista tulosta. Onko kuva ensin kehitettävä tavallisuuden mukaan, sitten valkaistava ja lopuksi väritettävä mainitussa huuhteessa?
-n-n. Pietarsaari.


Tämä ynnä muut samalla sivulla julkaistut reseptit ovat otetut aikakauskirjasta "Der Photograph", kuten allekirjoituskin osoittaa. Luonnollisesti emme voi taata sellaisen "lainatavaran" arvoa. Ei myöskään ole mahdollista aina koetella reseptin kelvollisuutta, ennenkuin sen julkaisemme.

Nyt olemme kuitenkin koetelleet tuota reseptiä ja tulleet huomaamaan, ettei sekoitus saostu. Te olette laatinut 1 liuoksen väärin, siinä koko syy. Kun samaan veteen on liuotettava useita eri kemikalioita, niin ei ole ajettava kaikkia aineksia siihen yhdellä kertaa, kuten valitettavasti useimmat tekevät, ja sitten pudistettava pulloa, kunnes kaikki ovat liuenneet, vaan on liuotettava suola kerrallaan siinä järjestyksessä, kuin ne esiintyvät reseptissä.

Olemme myöskin koettaneet värittää bromihopeakuvia tässä huuhteessa, mutta se ei osoittautunut juuri kehumisen arvoiseksi. Väri tuli tosin punasta, mutta rähjäistä, voimatonta ja rumaa. Resepti on siis hyljättävä.

Sitäpaitsi olette menetellyt aivan väärin. Valottamisen jälkeen on kuva kehitettävä tavallisuuden mukaan, mutta se on jätettävä heikonlaiseksi, sillä värityshuuhde vahvistaa sitä. Näin on laita kaikkien bromihopean värityshuuhteiden, joissa löytyy verisuolaa. Kehittämisen jälkeen kuva on kiinnitettävä sangen huolellisesti, kernaimmin kahdessa huuhteessa. Ensin se kiinnitetään toisessa ja pannaan sitten uuteen, verekseen kiinnityshuuhteeseen, missä se saa olla noin 10 minuuttia. Niin on aina meneteltävä värjättäviin bromidikuviin nähden.

Sitten kuvaa on virutettava, virutettava oikein perin huolellisesti, sillä jos siihen jää pieninkin määrä kiinnityssuolaa, niin se käy värityshuuhteessa täpläiseksi, ja jos siinä on paljon kiinnitysnatronia, niin ei se väriydy ensinkään.

Yllämainittuja tai samallaisia huuhteita käytettäessä se pannaan tämän jälkeen heti värityskylpyyn, missä se vähitellen muuttuu väriltään. Lopuksi sitä virutellaan eri vesissä 5 à 10 min. verta - ei kauempaa, sillä muutoin värisävy heikkenee! -

Julkaisemme tässä pari bromihopeakuville sopivaa värityshuuhdetta, jotka professori Namias, Milanossa, on tutkinut sekä tietopuolisesti että käytännöllisesti, ja jotka hän pitää paraimpina ja luotettavimpina tätä tarkoitusta varten:

I
1000 sm3 vettä,
100 gr neutralista, sitruunahapp. natronia.

II
1000 sm3 vettä,
20 gr kuparivihtrilliä (kuparisulfaattia).

Juuri ennen käyttöä sekoitetaan sama verta I:tä ja II:ta ja 100 gr tätä sekoitusta lisätään 1 gr punasta verisuolajauhetta. Verisuola on pantava kiinteässä muodossa eikä etukäteen liuotettuna, sillä huuhde säilyy silloin kauemmin. Huuhde synnyttää punasenruskeita värisävyjä.

Eräs toinen resepti on seuraavanlainen:
1000 sm3 vettä,
15 gr uraninitraattia,
12 " suolakehappoa,
2,5 " kloorihapp. kalia,
6 " punasta verisuolaa.

Myöskin tällä huuhteella saa punasia ja sepiaruskeita värisävyjä. Värityshuuhde sinisen värin saamiseksi:
I
1000 sm3 vettä,
50 gr punasta verisuolaa,
50 sm3 ammoniakkia.
Tässä huuhteessa kuva valkistuu (katoaa) kokonaan. Sen tapahduttua kuva virutetaan sangen tarkoin ja pannaan sitten seuraavaan huuhteeseen:
II
1000 sm3 vettä,
20 " tavall. suolahappoa,
5 gr rautakloridia.
Tässä huuhteessa kuva esiintyy jälleen; väri kauniin sininen, valokohdat kirkkaita ja puhtaita.

Ei kommentteja :