5.3.13

Appelsiinien värjäys.

Kauppalehti 5, 30.1.1901

Joka vuosi kun veriappelsiinejä ilmestyy markkinoille, kuulee myöskin aina tuontuostakin epäiltävän, että monet näistä herkullisen näköisistä hedelmistä olisivat väärennetyt värjäämällä ne punaiseksi väriaineilla, jotka usein voisivat olla myrkyllisiäkin. Ruiskulla toimitettaisiin väriaineiden ruiskutusta hedelmiin. Laajoja tutkimuksia toimitettuaan kaupassa esiintyvillä veriappelsiineilla ja itse tehtyään monipuolisia ja ahkerolta kokeita kirjoittaa "Zeitschrift f. Untersuchungen der Nahrungs- und Genusmittel", että appelsiinien hedelmälihan värjääminen on aivan mahdotonta eikä koskaan tapahdu. Kirjoittaja ei nimittäin ole millään keinoin onnistunut värjäämään appelsiinien hedelmälihaa niin että olisi mahdollista niitä luulla oikeiksi veriappelsiineiksi. Sisään ruiskutettu väriliuos värjäsi vain hedelmässä olevat mehuttomat, ilman täyttämät sienimäiset kudokset, ja siinä, missä hedelmäliha tuli välittömään yhteyteen näiden kanssa, värjäytyi se ainoastaan vähäsen pinnalta, mutta ei koskaan lävitse eikä syvemmältä.

Jos yleensä koeteltaisi appelsiiniä väärentää saattamalla siihen keinotekoinen väri, niin voisi mahdollisesti ainoastaan hedelmän kuori saada sellaisen ulkomuodon, että ostaja saattaisi luulla hedelmää veriappelsiiniksi. Mutta tällaisenkin värjäyksen voi helposti vähän tarkkuutta noudattamalla asiassa äkkinäinenkin keksiä. - Kun siis syöpi veriappelsiinia, jonka hedelmäliha ja neste ovat punaisia, voi tämän mukaan olla vakuutettu, ettei joudu väärennyksen uhriksi.

Ei kommentteja :