1.7.13

Kuparin värittäminen

Kotitaide 5, 1904

Kun sangen usein on meiltä kyselty patineeraamismenettelytapoja, ja kun tällaisella metallin värittämisellä on merkityksensä nykyisen kotoisen koristelutaiteenkin piirissä, katsomme velvollisuudeksemme julaista tässä muutamia menettelytapoja.

Kaikkia värivivahduksia kirkkaanpunasesta tummaan kastanjaruskeaan voidaan saada kupariin pinta-oksideerauksen avulla. Pienemmille esineille riittää tasainen kuumentaminen spriiliekissä, suuremmissa saadaan sama tulos kuumentamalla niitä oksideeraavissa nesteissä tahi sivelemällä ne oksideeraavalla puurolla, mikä valmistetaan riippuen siitä, halutaanko tummenpaavai kirkkaampaa, 2 osasta punakiveä (verikiveä) ja 1 osasta grafiittia, tai 1 osasta punakiveä ja 1 osasta grafiittia sekottamalla veteen tai spriihin. Tätä puuroa sivellään mahdollisimman tasaisesti pensselillä, jonka jälkeen kappale pannaan lämpymään (uuniin, kuivauskaappiin). Mitä tummemmaksi väri halutaan, sitä suuremman tulee lämpö-asteen olla ja sitä kauvemmin on sen esineeseen vaikutettava. Kun lämpö on kyllin kauvan vaikuttanut, poistetaan pehmeällä harjalla harjaamalla kuivunut pulveri ja uudistetaan menettely, ellei väri ole tyydyttävän tumma; lopuksi hangataan esinettä spriihin kastetulla, valkosella liinavaatelapulla, tahi harjataan hienolla harjalla tiputtamalla muutamia tippoja spriitä, kunnes esine on täysin kuiva ja harjataan vielä kerran harjalla, mihin on hiukan puhdasta vahaa hangattu. Näin saatu enemmän tai vähemmän tumma väri on sangen lämmin ja kestävä ilman vaikutuksia vastaan.

Ruskea kupariväri saadaan sivelemällä puuroa, missä on 3 os. vaskiruostetta (s. o. etikkahappoista kuparioksiidia), 3 os. ranta-oksiidia, 1 os. salmiakkisuolaa ja etikkaa, hyvin puhdistetulle esineenpinnalle ja kuumentamalla, kunnes mainittu seos näyttää aivan mustalta, jonka jälkeen se huuhdellaan puhtaaksi ja kuivataan. Lisäämällä hiukan kuparivihtrilliä voidaan väri saada kastanja-ruskeaksi; mutta edellämainitsemaamme menettelytapaa voi pitää kumminkin parempana.

Englannissa hankitaan ruskea kuparioksiduulikerros kupariesineille sivelemällä pensselillä, senjälkeen kun ne ovat hohkakivellä hangatut, puuroa, missä on 4 os. vaskiruostetta, 4 os. Englannin punaista, 1 os. hienoksi raavittua sarvijauhetta sekä hiukan etikkaa, kuivattamalla, ja kuumentamalla kivihiililiekissä, huuhtelemalla ja silittämällä kiillotuskivellä.

Ruskea väri saadaan vielä harjaamalla kuumaa liuvosta, missä on  1 os. salpietari-happoisia kalia, 1 os. kloorinatriumia, 2 os. klooriannnoniumia, 1 os. ammoniakkinestettä 95 osassa etikkaa, kunnes se kuivuu. Mutta lämpimämpi väri saadaan menettelytavalla, jota pariisilaisissa mynteissä on käytetty ja joka on seuraava: yhtä monta osaa jauhomaista vaskiruostetta ja salrniakkisuolaa sekotetaan hyvin yhteen ja pannaan sitten täysi ruokalusikallinen tätä sekotusta sekotettuna 2 litr. vettä kupariseen kattilaan kiehumaan 20 minuutiksi, jonka jälkeen neste on valmis käytettäväksi. Jos tahdotaan kupariesineille saada tällä nesteellä pronssintapainen väri, asetetaan ne lasi- tai puualustalle kupariastiaan, varaten samalla etteivät esineet toisiinsa koske, ja kuumennetaan kiehuttamalla 15-20 min. Tämän tapahduttua otetaan esineet pois liuvoksesta, hierotaan ne liinavaaterievulla kuiviksi ja harjataan vahaharjalla.

Kaunis ja tasaisen ruskea väri saadaan kupariin, kun hyvin rasvasta puhdistetut esineet pannaan 60 asteen lämpimäksi lämmitettyyn liuvokseen, missä on 150 gr kupari-vihtrilliä ja 80 gr kloorihappoista kalia, kunnes haluttu väri on tullut, harjataan pehmeällä messinkiharjalla, pannaan vielä vähäksi aikaa nesteeseen, huuhdellaan ja hangataan pehmeällä veralla kuivaksi.

Kupariset ja kuparoidut esineet voidaan pronsseerata pensselöimällä niille sekotusta, missä on 20 os. risiiniöljyä, 80 os. alkkoholia, 40 os. pehmeätä saippuaa ja 40 os. vettä. Tämä neste synnyttää n. k. Barbédienne pronssin väristä aina antiikkivihreään patinaan saakka riippuen siitä, miten kauvan se saa vaikuttaa; 24 tunnin kuluttua on esine kauniisti pronsseerautunut, kauvemmin vaikuttaessa väri muuttuu ja saadaan erittäin kauniita nyansseja. Huuhdeltua kuivataan lämpimissä sahajauhoissa ja kiillotetaan värittömällä alkkoholipitoisella lakalla.

Punasenruskea kupariväri valmistetaan Kiinassa kupariesineille sivelemällä puuron, joka on tehty 2 os. vaskiruostetta, 2 os. sinooperia, 5 os. salrniakkisuolaa, 5 os. alunaa etikkaan, kuumentamalla hiililiekissä, huuhtelemalla ja uudistamalla temppu.

Sinertävänmustaksi värjätään kupari kastamalla kuumaan liuvokseen, missä on 20gr rikkimaksaa 1 litrassa vettä, koko ajan esinettä liikuttamalla; jos liuvosta enemmän ohennetaan, tulee väri sinisenharmaasta kirkkaanruskeaksi. Tarkkoja määräyksiä vaikutusalasta on vaikea antaa, kun liuvoksen lämpimyys ja sen kokoumus tässä suuresti vaikuttavat.

N. k. Cuivre fumé on tällä tavalla saatu. Kupariset tai galvanoimalla kuparoidut esineet värjätään rikkimaksaliuvoksella sinertävänmustiksi, huuhdellaan ja harjataan tanakasti, jonka kautta väri tulee hieman kirkkaammaksi. Niistä kohden, mitkä tahdotaan kuparin värisinä säilyttää, otetaan väri viilaamalla pois.

Musta väri kuparille saadaan lämmitetyllä syövykkeellä, missä on 2 os. arsenikkihappoa, 4 os. konsentr. suolahappoa, 1 os. rikkihappoa 66 Bé ja 24 os. vettä.

Himmeänmustaksi tulee kupari, jos se pensselöidään tai kastellaan liuvoksella, missä on 1 os. platinakloriidia ja 5 os. vettä, kuivatetaan sekä puhdistetaan flanellipalasella ja öljytipalla. Sama tulos saadaan jos kupari upotetaan liuvokseen, joka on saatu salpietarihappoisesta kuparioksiidista tai salpietarihappoisesta mangaanioksiidista, sekä savuutetaan hiililiekissä; toimitus on niin monasti uudistettava, kunnes on saatu tasainen himmeämusta.

Oikean vihreän patinan mukailu s. o. sen nopeampi syntyminen kupari- (kuin myös pronssi- ja messinki-) esineille saadaan kun niille useammin kerran pensselöidään salmiakkisuolasta ja etikasta tehtyä liuvosta, jonka vaikutus tulee tehokkaammaksi, jos lisätään hiukan kupariruostetta. Vielä paremmin vaikuttaa liuvos, missä on 16 gr salmiakkisuolaa, 4 gr apilahappoista kalia (saks. doppeltkleesäurem Kali) 1 litrassa etikkaa. Joka erän tapahtuneen kuivaamisen ja huuhtelun jälkeen on uudesti siveltävä, kunnes haluttu vihreä patina on saatu.

Parasta on asettaa pensselöidyt esineet tiiviisti sulkeutuvaan astiaan, jonka pohjalla on muutamia matalia astioita, ja niissä hyvin ohennettua happoa (rikki- tai etikkahappoa) ynnä muutamia marmorikappaleita. Tällöin syntyy hiilihappoa, veden haihtumisen kautta pysyy ilma astiassa tarpeeksi kosteana, joten siis ne edellytykset ovat olemassa, mitkä oikean patinan muodostumiseen vaaditaan.

Jos patinan värin tulee olla sinervään päin, niin sopii esineet pensselöidä liuvoksella, missä on 120 gr rikkihappoista ammoniakkia, 40gr salmiakkisuolaa 1 litrassa vettä. johon voi lisätä hiukan traganttia, jos vahvempaa vaikutusta haluaa.

Nopeammin päästään päämäärään, jos käytetään kaupoista saatavaa "antiikkivihreä patina"-nimistä nestettä. Tuntuvasti pudistettua kaadetaan siitä muutamia tippoja himmeälle lasilevylle ja hangataan sitä pistimillä tai lasiputkella hyvin tasaisesti; senjälkeen sivellään tätä pensselillä rasvattomille ja harjaamalla kuivatuille esineille ei varsin paksusti, annetaan kuivaa sekä uudistetaan pensselöiminen vielä kerran. Kuivatetaan nyt 60°C lämpimässä sekä harjataan pehmeällä teräs- tai messinkilankaharjalla, jolloin patinalla on hiukan kiiltoa. Samalla tavalla menetellään kaupoista saatavaan "uusi vihreäpatina"-nimiseen nesteeseen nähden.

Teräsharmaa väri kuparille saadaan upottamalla rasvasta puhdistetut esineet lämmitettyyn klooriantimoni- ja suolahappo-, tai kaupasta saatavaan Liquor Stibii chlorati-liuvokseen; käyttämällä vahvaa galvaanista virtaa voidaan esineille saada teräsharmaa arsenikkiketto lämpöisessä arsenikkikylvyssä.

Tumma teräsharmaa väri kuparille saadaan syövykkeellä, missä on 1 litr. suolahappoa 0,125 litr. salpietarihappoa, 42,5 gr arsenikkihappoa ja 42,5 gr rautakuonaa.

Erityisiä kirjavia värejä saadaan kuparikappaleille, jotka on paras ensin kiiltopolttimessa käyttää, senjälkeen hyvin vedellä huuhdella, seuraavasti: liuvotetaan 1 litraan vettä, 130 gr rikkialahappoista natronia, toiseen vesilitraan 25 gr kuparivihtrilliä, 10 gr kristallis. vaskiruostetta ja ½ gr arsenikkihappoista natronia ja sekotetaan molemmista liuvoksista yhtä paljon keskenään, ei kumminkaan enemmän kuin niitä käsillä oleviin kappaleihin juuri, tarvitsee, sekä kuumennetaan se 75-80°C lämpimäksi. Jos tähän kuumaan liuvokseen kastetaan kupari-, messinki-, tai nikkeliesineitä, niin saavat ne allaolevia värejä, jolloin toinen väri muuttuu toiseksi muutaman sekunnin kuluessa, jonka takia kappaleita on kontrolleerattava alinomaan niitä ottamalla kylvystä pois. Värit tulevat seuraavassa järjestyksessä:
kuparille: oranssi | terrakotta |punanen (kirkas) | veripunanen | irisvärinen
messingille: kullankeltanen | sitruunakeltanen | oranssi | terrakotta | oliivivihreä
nikkelille:keltanen | sininen | irisvärinen

Muutamat näistä väreistä ovat vähemmin pysyviä, ne ovat sentakia suojeltavat lakka-tai paraffiinikerroksella; lisäksi on tarpeellista, että esineitä ahkerasti liikutellaan, jotta tasainen väri syntyisi. Kylpy laskehtuu nopeasti, on sentakia vain niin paljon sekotettava, että sitä voi 2—3 tuntia käyttää.

Ei kommentteja :